ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Σε μια εποχή που εντείνονται οι προκλήσεις της κοινωνικής συμβίωσης, η αναγκαστική συνύπαρξη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, με διαφορετικές εμπειρίες, βιώματα και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αποτελεί την αφορμή για φαινόμενα κοινωνικής ανισότητας και διακρίσεων στην καθημερινή ζωή. 

Οι “Συνέργειες Πολιτισμού” απευθύνονται στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στους νέους με εκδηλώσεις ελεύθερης πρόσβασης για όλους, που προτάσσουν την αποδοχή, το σεβασμό και την αρμονική συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών να αναδείξουν πως κάθε άνθρωπος έχει τη δική του θέση, από όπου μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα, να αναπτύσσει την προσωπικότητά του στο μέγιστο και να συμβάλλει ισότιμα σε μια πιο ανθρώπινη και δημιουργική κοινωνία. 

Με όχημα την υλοποίηση δράσεων πολιτιστικού, πολιτισμικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι “Συνέργειες Πολιτισμού” συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση μιας πλουραλιστικής κοινωνίας συνοχής.  Με σπονδυλωτά φεστιβάλ, δημιουργικά εργαστήρια, εικαστικά, μουσικά, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα και ανοιχτές συζητήσεις, επιχειρούν να αποτελέσουν το ερέθισμα μιας πιο συνειδητής και ευαισθητοποιημένης προσέγγισης γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα. Διευκολύνοντας δημιουργικές “συναντήσεις”, προσφέρουν επίσης την ευκαιρία επικοινωνίας και διάδρασης του κοινού́ με ανερχόμενους και καταξιωμένους δημιουργούς και έργα τέχνης. 

Τα κινηματογραφικά αφιερώματα επιχειρούν με οδοιπορικά, κοινωνικά αφηγήματα και ταινίες μυθοπλασίας να σκιαγραφήσουν τις κοινωνίες του σήμερα και να αναδείξουν καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα και προβληματισμούς. Προβάλλοντας κοινούς τόπους και ομοιότητες μεταξύ διαφορετικών λαών, κοινωνικών ομάδων και εθνοτήτων, παρέχουν ζωντανές εικόνες και ερεθίσματα που προωθούν τον γόνιμο διάλογο και συμβάλλουν στην κοινωνική ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα ισότητας, κοινωνικής ενσωμάτωσης και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Οι πολυθεματικές εκθέσεις εικαστικών συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παραστατικών τεχνών αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου και χαρακτήρα της τέχνης, ως βασικού πυλώνα ελευθερίας έκφρασης και δημιουργίας.  Υποστηρίζοντας τη σύγχρονη καλλιτεχνική δράση, οι Συνέργειες Πολιτισμού δίνουν τη σκυτάλη αλλά και το έρεισμα σε ομάδες καλλιτεχνών να συνομιλήσουν  με το κοινό, μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και καλλιτεχνικές περιηγήσεις.  

Συναυλίες και μουσικά αφιερώματα που εστιάζουν στα ιδιώματα, τις εκφράσεις και τις μουσικές παραδόσεις λαών και εθνοτήτων, ενισχύουν τη θεματική των εκδηλώσεων αποτυπώνοντας μέσα από συγκινησιακές διαδρομές  τα συναισθήματα, τα βιώματα και τα ιστορικά αφηγήματα διαφορετικών πολιτισμών.

Μουσικο-αφηγηματικές παραστάσεις και θεατροποιημένα αναλόγια με ιστορίες και αποσπάσματα από κείμενα σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων,  προβάλλουν τα σημεία συνάντησης διαφορετικών ιστοριών ζωής, πέρα από σύνορα, φυλές και γλώσσες.   

Προσκεκλημένοι Εισηγητές από το χώρο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και του Πολιτισμού συνδιαλέγονται με το κοινό, ανταλλάσσοντας γνώσεις, θεωρητικές απόψεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και προβληματισμούς. 

Παραστάσεις και performances από σύγχρονους δημιουργούς και ανερχόμενες χορευτικές ομάδες, φιλοδοξούν να επαναπροσδιορίσουν την επαφή και τον διάλογο μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, μέσω μιας διαδραστικής προσέγγισης τελετουργικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Βιωματικές δράσεις και δημιουργικές διεργασίες υπό την επιμέλεια/ καθοδήγηση έμπειρων μουσικών, χορογράφων και εικαστικών καλλιτεχνών που ενισχύουν την ανταλλαγή γνώσεων και την εξοικείωση του κοινού με ειδικές τεχνικές και δεξιότητες στη σύγχρονη πολιτισμική και καλλιτεχνική δημιουργία.