ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

THE OUTREACH PROJECT

aut-log

Το “OUTREACH PROJECT” αποτελεί μια πρόταση/πρόσκληση σε νέους ανερχόμενους συγγραφείς να δημιουργήσουν σύγχρονα θεατρικά έργα, τα οποία θα προβληθούν στο κοινό με τη μορφή θεατροποιημένων αναλογίων και εκδόσεων.

Οι συμμετέχοντες καλούνται, μέσω της γραφής τους, να προάγουν την ετερότητα και την ποικιλομορφία ως θετική εμπειρία πολιτισμού και να επαναπροσδιορίσουν την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση.

Το “OUTREACH PROJECT” τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται από μια ομάδα διακεκριμένων θεατρικών συγγραφέων και δραματολόγων, σκηνοθετών, ηθοποιών και παραγωγών, μεταφραστών και εκδοτικών οίκων, για την περαιτέρω προβολή των νέων θεατρικών έργων που θα παραχθούν.

Ειδικότερα, η επιτροπή αξιολόγησης και καθοδήγησης των νέων συγγραφέων αποτελείται από καταξιωμένους θεατρικούς συγγραφείς και μεταφραστές με αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με πολυετή εμπειρία στον χώρο της διδασκαλίας της δημιουργικής γραφής, όπως τη Νίνα Ράπη, τον Ανδρέα Φλουράκη και τη Σοφία Καψούρου.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε σπουδάστριες/-στές και σε απόφοιτες/-ους θεατρικών σπουδών, δραματικών σχολών και σεμιναρίων θεατρικής γραφής, χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης πείρας στη θεατρική γραφή.

Οι συμμετέχουσες/-οντες καλούνται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021, να υποβάλλουν μια μικρή σύνοψη και μια εναρκτήρια σκηνή του έργου τους με σαφείς επιρροές και αναφορές στη διαφορετικότητα και την αποδοχή, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στο email: outreachtheatreproject@gmail.com.

Οι συγγραφείς των έξι επικρατέστερων κειμένων που θα επιλεγούν από την επιτροπή αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν σε ένα τρίμηνο εργαστήρι δημιουργικής γραφής με ελεύθερη συμμετοχή.

diadikasia-simetoxis

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Πρόσκληση Συμμετοχής

1/9/21 - 30/10/21

Αποστολή Email – Διαδίκτυο

ergastirio-dim-grafis

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής

1/12/21 - 28/2/22

Μέσω Διαδικτυακής Πλατφόρμα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Κατά τη διάρκεια του τρίμηνου αυτού δημιουργικού εργαστηρίου, οι θεατρικοί συγγραφείς – δραματουργοί της επιτροπής αξιολόγησης θα συνεργαστούν άμεσα, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, με τους νέους συγγραφείς που θα επιλεγούν, εστιάζοντας στις ατομικές τους ανάγκες και τη δραματουργική επεξεργασία των κειμένων, δίνοντάς τους την ευκαιρία  να εμπλουτίσουν το ύφος και να διευρύνουν το υλικό της γραφής τους.

Η κατ’ ιδίαν προσέγγιση αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της αφηγηματικής τεχνικής των συμμετεχόντων, καθώς και της ικανότητάς τους να κατασκευάσουν έναν μονόλογο ή ένα μονόπρακτο έργο πολλαπλών χαρακτήρων που θα διεγείρει τη φαντασία, θα προκαλεί ένταση και θα κρατά σε εγρήγορση την προσοχή του θεατή, διάρκειας έως 60 λεπτών, προβάλλοντας την ανοικτότητα, τη συμπερίληψη και την επικοινωνία με το Άλλο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Οι έξι αυτοί συγγραφείς, μετά την ολοκλήρωση των θεατρικών κειμένων τους, θα “ακούσουν” για πρώτη φορά το έργο τους σε ένα ειδικό εξαήμερο θεατρικών αναγνώσεων, ανοιχτό στο κοινό, στη σκηνή του “VAULT THEATRE PLUS” στον Βοτανικό. Παράλληλα, θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους θεατές και να καταγράψουν σχόλια και παρατηρήσεις σε σχέση με τη δομή του έργου τους, την εξέλιξη της δράσης και την αλληλεπίδραση των χαρακτήρων και των δραματικών καταστάσεων.

Στη συνέχεια, το κοινό και τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να επιλέξουν δυο από τα έξι πιο πρωτότυπα έργα, για να παρουσιαστούν στη σκηνή του “VAULT” σε μια θεατροποιημένη μορφή σκηνοθετημένων αναλογίων. Επίσης, τα τελικά δυο έργα θα εκδοθούν σε έντυπη μορφή στα ελληνικά και σε μια ακόμη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά) από τον εκδοτικό οίκο “AΠΑΡΣΙΣ”, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του αρκετές αξιόλογες εκδόσεις στη νέα ελληνική λογοτεχνία, με έμφαση στο θέατρο.

analogio3

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Θεατρικές Αναγνώσεις, ανοιχτές στο κοινό

  • Τέταρτη 6/4 - Ειρήνη Δερμιτζάκη - "Trans-Port "
  • Πέμπτη 7/4 - Αγγελική Τριανταφύλλου - "Λευκή Πόλη"
  • Παρασκευή 8/4 - Ευαγγελία Γατσωτή - "Έλινορ και Φράνσις"
  • Τέταρτη 13/4 - Ανατολή Τσακαλίδου - "Όλη Αυτοί Οι Εαυτοί / Όλοι Αυτή Η Εαυτή"
  • Πέμπτη 14/4 - Γεωργία Αγγουριδάκη - "Καναρίνι Χρώμα Γαλάζιο"
  • Παρασκευή 15/4 - Δημήτρης Φούτσιας - "Το Χιόνι στα Δόντια μου"

Στη σκηνή του “VAULT THEATRE PLUS” στον Βοτανικό

18.00 – 20.00

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στη λήξη του ειδικού εξαήμερου θεατρικών αναγνώσεων του OUTREACH PROJECTστοVAULT, θα επιλεγούν δύο από τα έξι πιο πρωτότυπα θεατρικά έργα των νέων συγγραφέων και θα εκδοθούν σε έντυπη μορφή στα ελληνικά και σε μια ακόμη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά) από τον εκδοτικό οίκο “AΠΑΡΣΙΣ”, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του αρκετές αξιόλογες εκδόσεις στη νέα ελληνική λογοτεχνία, με έμφαση στο θέατρο.  

ekdoseis

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Παρουσίαση Έκδοσης δύο πρωτότυπων θεατρικών έργων των νέων συγγραφέων σε έντυπη μορφή στα ελληνικά και σε μια ακόμη γλώσσα (αγγλικά ή γαλλικά) από τον εκδοτικό οίκο “AΠΑΡΣΙΣ”.

11/4/22 - 13/4/22

18.30 – 20.30

Στη σκηνή του “VAULT THEATRE PLUS” στον Βοτανικό

thetre1

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Απώτερος στόχος του “OUTREACH PROJECT” είναι να αναδείξει τις διαφορετικές, συχνά υποεκπροσωπούμενες, φωνές νέων συγγραφέων που προτάσσουν με τη γραφή τους ζητήματα αυτοπροσδιορισμού που σχετίζονται με την έμφυλη ταυτότητα, τις σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις, την εθνοπολιτισμική προέλευση, τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις και την ισότητα των ευκαιριών.

Παράλληλα, η όλη διαδικασία θα δώσει την ευκαιρία σε νέους συγγραφείς να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της συγγραφικής εξέλιξης των κειμένων τους σε δυναμικά έργα, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά στη θεατρική πράξη, με βαθύτερες συναισθηματικές και νοητικές διεργασίες.